توضیحات
بسمه تعالی
پاسخ به شبهات آتئیسم
سوال ششم: اگر خداوند عادل است چرا اسم "عادل" خداوند در قرآن نیامده است؟
پاسخ:
اولا خداوند همان طور که در دعای جوشن کبیر آمده است حداقل دارای 1000 اسم است که از بین این اسماء الهی طبق نظر علامه طباطبایی در تفسیر قیم المیزان 127 اسم و با اغماض می توان گفت 144 اسم در قرآن آمده است (بعضی اسامی کلمه بسیار نزدیکی در قرآن دارند اما نه دقیقا آن اسم). لذا مابقی این اسما در قرآن نیامده اند. اما بقیه اسامی که عینا در قرآن نیامده است یا مفهوم آنها در قرآن آمده است و یا از دیگر اسمای الهی نتیجه می شوند و یا از نظر مفهوم مشابه اسامی ذکر شده در قرآن اند. اما در آیه 8 سوره طه به تمامی این اسمای حسنی الهی اشاره شده است" اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ (خدايى كه جز او معبودى نيست [و] نامهاى نيكو به او اختصاص دارد.)(سوره طه، آیه 8).
دوم اینکه "قضاوت به حق و ظلم نکردن خداوند به بندگان" و "دریافت تمام و کمال عمل هر فرد" که همان عادل بودن خداوند است عینا در قرآن آمده است: " وَأَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّهَا وَوُضِعَ الْكِتَابُ وَجِيءَ بِالنَّبِيِّينَ وَالشُّهَدَاءِ وَقُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ" (و زمين به نور پروردگارش روشن گردد، و كارنامه [اعمال در ميان] نهاده شود، و پيامبران و شاهدان را بياورند، و ميانشان به حق داورى گردد، و مورد ستم قرار نگيرند.)(سوره زمر، آیه 69). وَوُفِّيَتْ كُلُّ نَفْسٍ مَا عَمِلَتْ وَهُوَ أَعْلَمُ بِمَا يَفْعَلُونَ (و به هر کسی آنچه انجام داده است، به طور کامل داده شود و او به کارهایی که انجام می دهند، داناتر است)(سوره زمر، آیه 70).
در آیات 3 و 4 سوره سبا هم تاکید شده است که حتی کمتر از ذره ای هم از خداوند پنهان نیست و در دادن جزا مورد محاسبه قرار می گیرد:
" وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَأْتِينَا السَّاعَةُ ۖ قُلْ بَلَىٰ وَرَبِّي لَتَأْتِيَنَّكُمْ عَالِمِ الْغَيْبِ ۖ لَا يَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ وَلَا أَصْغَرُ مِنْ ذَٰلِكَ وَلَا أَكْبَرُ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ" (3) لِيَجْزِيَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (4)"
(کافران گفتند: «قیامت هرگز به سراغ ما نخواهد آمد!» بگو: «آری به پروردگارم سوگند که به سراغ شما خواهد آمد، خداوندی که از غیب آگاه است و به اندازه سنگینی ذرّهای در آسمانها و زمین از علم او دور نخواهد ماند، و نه کوچکتر از آن و نه بزرگتر، مگر اینکه در کتابی آشکار ثبت است!» (3)( تا (مطابق آن علم) آنان را که ایمان آورده و به اعمال صالح پرداختند (در قیامت) پاداش نیکو دهد، که آمرزش حق و رزق نیکوی بهشتی مخصوص آنهاست.)(4))
لذا عادل بودن خداوند در قرآن به طور بسیار واضح بیان شده است.