توضیحات
بسمه تعالی
وظایف منتظران- جلسه سیزدهم
وظیفه هشتم منتظران: تبری کامل از دشمنان و دوستی نکردن با آنها حتی در دل
ما معمولا به یحث تولی خیلی ورود کرده ایم. همه شیعیان از دوستداران اهل بیت علیهم السلام اند و این دوستی را در جاهای مختلف نشان داده اند. از اطاعت از دستورات ایشان گرفته تا برگزاری مراسم ها در اعیاد و شهادت ائمه علیهم السلام، رفتن به زیارت حرمها، نذری دادن و ... اما تبری و ابراز بیزاری از دشمنان شاید کمتر و یا کم رنگ تر اتفاق می افتد در حالیکه این اعلام بیزاری و تنفر از دشمنان باید از دشمنان صدر اسلام تا دشمنان فعلی همه را شامل بشود و از طرفی تولی و تبری مثل دو بال اند که به تنهایی با یکی از آنها نمیشود پرواز کرد.
خداوند در آیه ۱ و ۲ سوره ممتحنه می فرماید:
"اى كسانى كه ايمان آوردهايد! دشمن من و دشمن خودتان را دوست نگيريد! شما نسبت به آنان اظهار محبّت مىكنيد، درحالىكه آنها به آنچه از حق براى شما آمده كافر شدهاند و پيامبرخدا و شما را به خاطر ايمان به خداوندى كه پروردگار همهی شماست از شهر و ديارتان بيرون مىرانند و اگر شما براى جهاد در راه من و جلب خشنوديم هجرت كردهايد [پيوند دوستى با آنان برقرار نسازيد]. شما مخفيانه با آنها رابطهی دوستى برقرار مىكنيد درحالىكه من به آنچه پنهان يا آشكار مىسازيد [از همه] داناترم. و هركس از شما چنين كند، از راه راست گمراه شده است(1) اگر آنها بر شما دست يابند، دشمنانتان خواهند بود و دست و زبان خود را به بدى نسبت به شما مىگشايند و دوست دارند كافر شويد.(2)"
از امام باقر (علیهالسّلام) نقل شده است: هرگاه میخواهی بدانی در تو خیری هست، به دلت نگاه کن. اگر اهل طاعت خدا را دوست و اهل معصیت خدا را دشمن داری، در تو خیر است و خدا هم ترا دوست دارد، و اگر اهل طاعت خدا را دشمن و اهل معصیت خدا را دوست داری، در تو خیر نیست و خدا دشمنت دارد، و هر کس همراه دوست خود است( کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۲، ص۱۲۶-۱۲۷.).
در دستورات رسیده از امام زمان(عج) به ما به خواندن زیارت عاشورا و زیارت جامعه خیلی سفارش شده که زیارت عاشورا دید خیلی خوبی از دوستی و دشمنی را به ما می دهد زیارت جامعه هم با شناخت درستی که از ائمه علیهم السلام در ما ایجاد می کند باعث ایجاد معرفت امام شده و موقعی که انسان این مقام امام را فهمید و به معرفت امام رسید دوستی اش با امام و پیروان امام بیشتر می شود درحالیکه در زیارت جامعه هم موارد بیزاری از دشمنان مورد اشاره قرار گرفته است.
در زیارت عاشورا به غیر از مواردی که اسامی افراد خاصی برای لعن کردن و برائت جستن آمده موارد برائت به طور واضح ذکر شده است. در عین حالیکه در همان بردن اسامی هم نکته هایی است یعنی الان هم هرکس یزید صفت است باید از او بیزاری جست. مواردی که در زیارت عاشورا جهت برائت مورد تاکید قرار گرفته را می توان در چند دسته زیر خلاصه کرد:
اول: بیزاری از آنهایی که شالوده ستم بر اهل بیت علیهم السلام را ریختند که شامل تمام ستمکاران عالم هم می شود چون اهل بیت علیهم السلام مخالف ظلم و ستم بودند.
دوم: تمام دشمنان اهل بیت علیهم السلام چه آنها که ایشان را کشتند و چه دشمنان فعلی و در عصر حاضر چرا که دشمنان معاصر هم دنباله روی همان ها هستند. آنهایی که در عصر امام حسین علیه السلام بودند خواستند با شهادت ایشان خط امامت و ولایت را از بین ببرند امروز هم دشمنانی که مخالف خط فکری امامان معصوم علیهم السلام و دشمن امام زمان عج هستند می خواهند از تشکیل حکومت عدل جهانی امام جلوگیری کنند و از الان برای فرج و ظهور و از بین بردن امام نقشه ریخته اند غافل از اینکه " هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدى وَ دِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ"[1]. این دشمنان در زمان حاضر اگر دستشان به امام و کشتن امام نمی رسد اما خط فکری و راه امامان معصوم علیهم السلام را نابود می کنند و از بین می برند.
سوم: آنهایی که با اهل بیت جنگ نکردند اما وسایل جنگ را در اختیار ایشان گذاشتند (اسبها را تهیه و زین کردند). امروزه کسانی که جنگ فرهنگی و جنگ نرم می کنند و کسانی که ابزار این جنگ فرهنگی را آماده می کنند همگی جزو دشمنانی اند که باید از آنها اعلام بیزاری کرد. کسانی که مدهای غیر اسلامی را رواج می دهند باید توجه کنند که همگی ابزار دشمن شده اند. خیلی از به ظاهر شیعیان و محبان اهل بیت برای کسب سود و پول بیشتر، با ترویج فساد و انواع مدهای از بین برنده حیا و حجاب خودشان را جزو کمک دهندگان به دشمنان و در نتیجه جزو آنان قرار داده اند که یا بیخبرند یا خودشان را به خواب زده اند. دست اندرکاران و تهیه کنندگان شبکه های ماهواره ای که فساد را رواج می دهند و انواع کانالهای منحرف در پیام رسانها که افکار و مطالب دشمنان را رواج می دهند، انواع عرفانهای دروغین را نشر می دهند یا خداناباوری را ترویج می کنند، همگی از کسانی اند که ادوات جنگ دشمن را تهیه می کنند و ما از همه آنها باید دوری کنیم و بیزار باشیم.
چهارم: و من اشیاعهم و اتباعهم و اولیائهم: نه تنها از این دشمنان ابراز برائت می کنیم بلکه از پیروان و دنبال روندگان و دوستانشان هم بیزاری می جوییم. پیروان دشمنان چه کسانی اند؟ همانها که پیرو افکار آنها میشوند همانها که مدهای غربی که حیا و حجاب را از جوانها گرفته و باعث برهم ریختگی نظام خانواده شده را پیروی می کنند. همان ها که از مکاتب فکری باطل دشمن پیروی می کنند.
اما دنبال کنندگان چه کسانی اند؟ چقدر جالب است که فالورها از زمان قدیم بوده اند! از دنبال کنندگان خط و مشی دشمن که منتظرند ببینند آنها چه می گویند همان را بلافاصله برای دیگران کپی و ارسال کنند و مطالب انحرافی را نشر دهند.
در ادامه آمده است " و اولیائهم(از دوستانشان)". آنهایی که با دشمن دوستند یا افکار و مطالب مربوط به دشمن را لایک می کنند حتی از آنها نیز باید بیزاری جست. یعنی نه تنها از دشمن بلکه از کسی که دوست دشمن است هم باید دوری و ابراز برائت کرد. چون این افراد حتی اگر خودشان در ظاهر دشمن نیستند اما عمل دشمن یا افکار دشمن را دوست دارند پس احتمالا امکان یا جرات دشمنی ندارند وگرنه در دل و مغزشان همان افکار و رویکردها می گذرد. لذا این افراد هم خطرناکند و باید از آنها دوری کرد.
پنجم: آنها که اهل بیت علیهم السلام را از مقام مخصوصشان دور کردند. کسانی که امامت و ولایت را در حد یک جانشینی معمولی برای پیامبر(ص) عنوان کردند و مردم را از معرفت واقعی نسبت به مقام امام چه مقام علمی چه مقامات نفسانی و روحانی و معنوی و اخلاقی ایشان دور کردند به طوریکه حتی بعضی از مردم فکر می کردند امام اهل نماز نیست ایشان بزرگترین خیانت را در حق ائمه معصوم علیهم السلام کردند. وقتی ولایت به حاکمیت یک نفر غیرمعصوم برای اداره جامعه تقلیل یافت مردم فکر کردند که هر کسی می تواند امام و ولی امر باشد لذا در حق ائمه معصومین علیهم السلام و مقام ولایت ایشان اجحاف شد و چه بلاهایی که بر سر ائمه ع و پیروانشان درآمد که هنوز هم آثار آن باقی است.
موارد برائت در زیارت جامعه کبیره:
اما در زیارت جامعه کبیره اولا تاکید هایی به صورت زیر شده که:
"روگردان از امامان معصوم علیهم السلام خارج از دین و کوتاهی کننده در حق ایشان قرین نابودی است و هر که به سوی ائمه علیهم السلام نیامد هلاک شد و هر که از امام جدایی نمود گمراه گشت و اینکه هر که امام را رد کرد در پست ترین جایگاه آتش است."
اما موارد برائت به شرح زیر است:
- دوستدار دوستان شمایم و خشمناک نسبت به دشمنان شما و دشمن آنانم(موال لکم و لاولیائکم مبغض لاعدائکم)
- نسبت به دشمن شما و آنچه شما اهل بیت به آن کفر ورزیدید کافرم( کافر بعدوکم و بما کفرتم به)
- بصیرت دارم و بینایم نسبت به گمراهی مخالفان شما (مستبصر بشانکم و بضلاله من خالفکم)،
- باطل می دانم آنچه شما باطل دانستید(مبطل لما ابطلتم)
- در جنگم با هر که با شما جنگید (حرب لمن حاربکم)
- پس با شمایم با شما نه با غیر شما (فمعکم معکم لامع غیرکم)
- از دشمنان شما به سوی خـدا بیزاری می جویم و نیز از جـبت و طاغوت (امام صادق علیه السلام فرمودند: هر حاکمی که به غیر حکم ما اهل البیت حکم کند، پس او طاغوت است و در روایات داریم که منظور از جبت و طاغوت، اولی و دومی لعنت الله علیهما اند (وَ بَرِئتُ اِلي اللهِ عَزَّوَجَلَّ مِن اَعدائِکُم وَ مِنَ الجِـبتِ وَ الطّاغوتِ)
- و شیاطین و گـروهـشان کـه به شما ظـلـم کرده اند و حـقّ شـما را انـکـار نـمـوده انـد (وَ الشَّـيـاطـیـنِ وَ حِـزبـهـِمُ الـظـّالِـمـیـنَ لَکُمُ الجـاحِـدینَ لِحَـقِّکُـم)
- و از ولایـت شما سـرپـیـچی کرده اند(وَالمارقـینَ مِـن وِلایَـتِکُم)
- ارث (ظاهری:فـدک؛ و باطنی:خلافت) شما را غصب کرده (وَ الغـاصِبینَ لِإرثِـکُم)
- و نسبت به شما شک دارند و از شما رو گردانند ( الشّـاکـینَ فِـيکُـمُ وَالمـُنحَرِفینَ عَـنکُم)
- همچنین بیزاری میجویم از معتمد و پناهگاهی سوای شما (وَمِن کـُلِّ وَلیجَةٍ دوُنَکُم)
- و هر کس غیر از شما که اطاعت می شود (وَ کُلِّ مُـطاعٍ سِـواکُم)[2]
- و از پـیـشـوایـانـی کـه مـردم را بــه سـوی آتـــش مـی خـوانـنـد (وَ مِـــنَ الـــأئـــِمــــَةِ الّــــَذیــنَ یـــَدعُـــونَ إلِـــی الـــنّــار)
اما چرا اینقدر تولی و تبری مهم است؟ چون باعث اطاعت پذیری و یا عدم اطاعت پذیری از دستورات امام میشود و اطاعت از دستور امام همان اطاعت از خداست (مَنْ أَطاعَکمْ فَقدْ أَطاعَ اللّهَ، وَمَنْ عَصَاکمْ فَقَدْ عَصَی اللّهَ، وَمَنْ أَحَبَّکمْ فَقَدْ أَحَبَّ اللّهَ، وَمَنْ أَبْغَضَکمْ فَقَدْ أَبْغَضَ اللّه )
("کسی که شما را اطاعت کرد خدا را اطاعت نموده و هر که شما را نافرمانی کرد خدا را نافرمانی کرده و هر که شما را دوست داشت خدا را دوست داشته و هر که شما را دشمن داشت خدا را دشمن داشته است") (فرازهایی از زیارت جامعه کبیره).
پرسش از خود: چقدر دشمنان، غرب و فرهنگ غربی و ... را دوست داریم؟ در جواب به این سوال صادق باشیم و ببینیم اشکال از کجاست و راه نفوذ شیطان را ببندیم. آیا ما نظم و پیشرفت و تکنولوژی را دوست داریم یا کسانی که از تکنولوژی برای کشتارهای دسته جمعی استفاده می کنند، بچه های بی گناه را در جنگهای ظالمانه می کشند و خانه ها و مدرسه هایشان را به خاک و خون می کشند؟ و با تحریمهای ظالمانه حق کوچک و بزرگ را ضایع می سازند؟ اینها را در ذهنمان جدا کنیم و موضعمان را در مقابل دشمن، مشخص و بیزاریمان را از آنان افزایش دهیم. واقعا فکر کنیم به این موضوع که در جهت تبری از دشمنان چه اقدام عملی در پرونده اعمالمان داریم؟
سلامتی و فرج حضرت مهدی (عج) صلواتی ختم بفرمایید.